تروما باعث انزوا میشود. بیشتر اوقات، وقتی شخصی آسیبی روانی را تجربه میکند، با منزوی کردن خود بیشتر احساس امنیت میکند و ترجیح میدهد فضایی برای پردازش احساسات خود ایجاد کند. همچنین ممکن است تلاش برای معاشرت با دیگران و برقراری ارتباط با خانواده و دوستان به نظرشان خستهکنند باشد مخصوصاً اگر احساس کنند همه حالشان خوب است. اما، درمان و بهبودی از آسیب روانی در تنهایی چالش بسیار بزرگی است.
یکی از کارشناسان سلامت روان، یوهنیت اسپروچ در مصاحبهای با مجلۀ healthdigest دربارۀ تأثیر گروههای حمایتی و گروه درمانی گفته است.
یوهینت در اینباره میگوید: هیچ چیز به اندازۀ شنیدن احساسات خود از زبان دیگران آرامشبخش نیست. گاهی تلاش برای توضیح دادن موضوعی با کمک واژهها کاری محال به نظر میرسد. اما افرادی که با وضعیتی مشابه شما دست و پنجه نرم کردهاند منظورتان را بلافاصله متوجه میشوند. کعنیاش این نیست که همۀ آسیبهای روانی یک شکل هستند، چون تجربۀ زیستۀ هر فرد منحصر به خود آن فرد است. اما دانستن این موضوع که تنها نیستید میتواند اطمینانبخش باشد.
فواید گروههای حمایتی
این گروهها تأثیر خیلی خوبی دارند چون فضایی امنی ایجاد میکنند تا افرادی با تجربیات چالشبرانگیز مشابه بتوانند با هم ارتباط برقرار کنند. فرصت کسب دانش و آگاهی از چالشها و تجربیات دیگران یکی از فواید بینظیر این گروهها است. گروههای حمایتی قدرت ارتباط انسانی را به کار میگیرند، قدرتی که درست زمانی که بیشتر از هر وقت دیگری به آن نیاز دارید، تأثیر ویژهای بر احساس امیدواری و ارتباط داشتن میگذارد.
به گفتۀ اسپرونچ، گروههای حمایتی برای هر دو طرف سودمند هستند. در این گروهها افراد میتوانند حس کنند که هم کمک میگیرند و هم کمک میکنند. آدمها ذاتاً تمایل دارند که در مسیر بهبودی خود به مرحلهای برسند که قادر باشند جبران کنند و در کنار افرادی که با مشکلاتی مشابه درگیرند قدم بردارند.
اینکه برای درمان مسئلۀ مربوط به سلامت روان خود گروه درمانی کافی باشد یا لازم باشد که در کنار رواندرمانی به کار گرفته شود کاملاً به نیازهای خاص شما بستگی دارد. گروه درمانی و گروههای حمایتی در برخی از چالشهای خاص زندگی مانند سوگ، بیماریهای مزمن و مشکلات روابط به خوبی جلسات مشاورۀ فردی مؤثر هستند. گروه درمانی با ایجاد فرصتی برای مشاهدۀ افرادی که در فرآیند سوگواری از ما جلوتر هستند و به خوبی با این مسئله کنار آمدهاند و اینکه خودتان در این مسیر چقدر پیشرفت کردهاید باعث میشود درک درستی از امیدواری پیدا کنید.
گروه درمانی در مقایسه با جلسات مشاورۀ فردی
برقراری ارتباط معنیدار با افراد دیگری که در موقعیت مشابه شما قرار گرفتهاند میتواند بسیار آرمشبخش باشد. یک متخصص حرفهای سلامت روان میتواند محیط امنی ایجاد کند که در آن با خیال راحت و احساس آرامش، مسائلتان را صادقانه در گروه مطرح کنید و به مسائل دیگران گوش دهید. به علاوه فشاری که ممکن است در تنهایی با رواندرمانگر خود احساس کنید نیز در گروه درمانی برداشته میشود. به علاوه گروه درمانی مقرون به صرفهتر است.
اما باز بودن و به اشتراک گذاشتن احساسات و تجربیات با دیگران ممکن است برای برخی ترسناک باشد. یکی از اصلیترین نگرانیهای مردم برای پیوستن به گروههای حماتی، این است که فکر میکنند باید در محیطی ناآشنا جزئیات خصوصی زندگی خود را پیش افراد غریبه برملا کنند. به گفتۀ اسپروچ برقراری ارتباط قوی و عمیق با دیگران کمی زمان میبرد. به علاوه، به اشتراک گذاشتن یک سری از جزئیات میتواند تحریککننده باشد به ویژه برای افرادی که هنوز درگیر آسیبهای روانی خود هستند و از نظر عاطفی آسیبپذیرند_نقش یک تسهیلگر خوب در اینجا به خوبی مشخص میشود چون میتواند با مهارت، این موارد تحریککننده را تشخیص دهد و به شیوهای امن و حمایتگر به آنها رسیدگی کند.
در نهایت، هیچ کس مجبور نیست به تنهایی به جنگ مسائل و تروماها و چالشهای زندگی خود برود. دریافت کمک از گروههای حمایتی یکی از بهترین راهها برای یافتن همراهان مناسب در مسیر بهبودی است.
این مطلب از سایت healthdigest انتخاب و ترجمه شده است.
مترجم: پرستو مسگریان