وقتی به آدمهای درونگرا فکر میکنیم، بیشتر اوقات تصویر فردی آرام یا خجالتی یه ذهنمان میآید. حالا اگر به شما بگویند که چهار نوع درون گرایی وجود دارد چه؟
البته، درونگرایی با ویژگیهایی مانند سکوت، اتکا به خود و توداری تعریف میشود، اما هر فرد درونگرایی لزوماً مطابق با این کلیشه نیست.
چهار نوع درون گرایی کدامند؟
در واقع، برخی پژوهشگران معتقدند که چهار نوع درونگرا وجود دارد: درونگرایان اجتماعی، درونگرایان متفکر، درونگرایان مضطرب و درونگرایان بازدارنده.
به گفتۀ روانشناسان کالج ولزلی، تمامی درونگراها این ویژگیها را به درجات مختلفی دارند. گرایشهای غالب یک فرد، نوع درونگرایی او را تعیین میکند.
درونگراها اغلب به اشتباه افرادی خجالتی یا مضطرب تصور میشوند. برخی ممکن است این ویژگیها را بروز دهند، اما درونگرا بودن لزوماً به معنای کمرویی نیست. یا هممعنا با ترس و واهمه از برقراری ارتباط هم نیست. در عوض، درونگراها فقط نیاز دارند پس از رویدادهای اجتماعی زمانی را برای بازیابی انرژی خود صرف کنند.
مهم است که از کلیشهسازی در مورد درونگراها پرهیز کنیم (آنها یک گروه یکدست نیستند)! بله، چهار نوع درونگرا وجود دارد، اما هرکدام ویژگیها و ترجیحات اجتماعی منحصربهفرد خود را دارند. علاقمندید بیشتر بدانید؟ در ادامه نگاهی دقیقتر به چهار نوع درون گرا میاندازیم، ویژگیهای منحصربهفرد هر نوع را بررسی میکنیم و تفاوتهای میان آنها را توضیح میدهیم.
درونگرایی اجتماعی: گرم و صمیمی در دایرۀ امن
درونگرای اجتماعی عبارتی متناقض به نظر میرسد، اما چنین چیزی واقعاً وجود دارد. این افراد درونگرا ترجیح میدهند تنها باشند، اما مخالف محافل یا دورهمیهای شلوغ نیستند. فقط ترجیح میدهند وقتشان را با عزیزان نزدیک یا در محیطهای اجتماعی کوچکتر سپری کنند. حضور در گروههای بزرگ برای آنها خستهکننده است و نیاز به زمان زیادی برای بازیابی انرژی دارند.
افرادی که درونگرای اجتماعی هستند معمولاً به شیوهای ملایم، سنجیده و مستقیم ارتباط برقرار میکنند. این را جنی فلورا ولز، درمانگر جامعنگر میگوید. «این افراد در پاسخگویی فوراً واکنش نشان نمیدهند، بلکه زمان میگذارند تا پاسخی سنجیده و اندیشمندانه ارائه دهند.»
برخی علامتها که ممکن است نشان دهد شما یک فرد درونگرای اجتماعی هستید:
- ترجیح میدهید با گروههای کوچکی از افراد وقت بگذرانید
- برای بازیابی انرژی خود نیاز به تنهایی دارید، بهویژه پس از معاشرت
- دربارۀ اینکه با چه کسانی و چه زمانی معاشرت میکنید، گزینشگر هستید
- مکالمات عمیق و معنادار را به گفتوگوهای سطحیترجیح میدهید
- نیاز به کنترل برنامۀ اجتماعی و تعاملات خود دارید
- رویدادهای اجتماعی ناگهانی یا برنامهریزی نشدهرا دوست ندارید
- آشنایی با افراد جدید را در محیطهای آشنا ترجیح میدهید
دکتر لیلیت آیراپتیان، روانشناس بالینی در مورد درونگرایان اجتماعی میگوید:
گردهماییهای کوچک و صمیمی، محور اصلی زندگی درونگرایان اجتماعی است. به این ترتیب، آنها میتوانند با افراد محدودی مکالمات عمیقی داشته باشند. این افراد ترجیح میدهند به جای وقتگذرانی در یک مهمانی شلوغ و آشنایی با آدمهای جدید، وقتشان را با یک دوست مورد اعتماد بگذرانند. از آنجا که بسیار اندیشمند و تأملگر هستند، معمولاً شنوندگانی دقیق و همدلاند. به همین دلیل، درونگرایان اجتماعی میتوانند در محیط کار رهبران بزرگی باشند. این رویکرد سنجیده به آنها اجازه میدهد انرژیشان را مدیریت کنند و اطمینان یابند که میتوانند به شیوهای اصیل و راحت در تعاملات اجتماعی حضور یابند.» این را توضیح میدهد.
نکتهای در مورد درون گرایان اجتماعی
از آنجا که درونگرایان اجتماعی از خلوت لذت میبرند و در معاشرتهای خود محتاط هستند، گاهی اوقات بهطور ناعادلانه (و نادرست) خجالتی، غیراجتماعی، سرد یا فاقد اعتمادبهنفس قلمداد میشوند. واقعیت این است که درونگرایان اجتماعی غالباً از معاشرت لذت میبرند، بهویژه با افرادی که به آنها نزدیک هستند. آنها معمولاً افرادی گرم، جذاب و با اعتمادبهنفس هستند—به شرطی که در منطقۀ امن خود قرار داشته باشند.
درونگرای مضطرب؛ نگرانی از قضاوت و اشتباه در اجتماع
درونگرایان مضطرب معمولاً در موقعیتهای اجتماعی احساس ناآرامی و خودآگاهی میکنند. در حالی که درونگرایان اجتماعی دورهمیهای کوچک را ترجیح میدهند، درونگرایان مضطرب از تعاملات اجتماعی دوری میکنند؛ چرا که از اشتباه کردن، خجالتزده شدن یا قضاوت شدن میترسند.
برخی علامتها که ممکن است نشان دهد شما یک فرد درونگرای مضطرب هستید:
- در کنار دیگران احساس اضطراب میکنید
- در مورد تعاملات اجتماعی گذشته بارها و بارها فکر میکنید
- نگران رویدادهای اجتماعی پیشِ رو هستید
- بیشازحد خودآگاه هستید
- شروع مکالمه یا گفتوگوهای کوتاه برایتان دشوار است
- نسبت به علائم و واکنشهای اجتماعی بسیار حساس هستید
- بیشازحد به مکالمات و سناریوهای اجتماعی فکر میکنید
درونگرایان مضطرب معمولاً دربارۀ تعاملات اجتماعی احساس خودآگاهی میکنند. آنها اغلب سعی میکنند از این موقعیتها دوری کنند و زمانی که مجبور به معاشرت هستند، ممکن است عصبی یا حتی هراسان به نظر برسند. برای مدیریت این اضطراب، معمولاً به موقعیتهای آشنا و ساختاریافته پایبند میمانند و زمانی را به تنهایی میگذرانند تا بتوانند انرژی خود را بازیابی کنند و از استرس رها شوند.
درونگرایانی که سطح بالاتری از روانرنجوری (نوروتیسیسم) دارند، بیشتر مستعد تجربۀ اضطراب هستند. پژوهشها نشان میدهد حدود یکسوم افرادی که اضطراب اجتماعی دارند، شخصیتی درونگرای مضطرب دارند.
سه روش برای کاهش و کنترل اضطراب با تغییر سیمکشی مغز
نکاتی برای درونگرایان مضطرب
به کفتۀ آیراپتیان، اگر درونگرایان مضطرب از قبل برای تعاملات اجتماعی خود آماده شود برایشان بهتر خواهد بود. کارهایی مثل تمرین مکالمه، برنامهریزی موضوعاتی برای صحبت یا تعیین مرزهای شخصی برای مدت زمان حضور در یک رویداد اجتماعی به این آمادگی کمک میکند.
او همچنین به درونگرایان مضطرب پیشنهاد میکند که از تعاملات اجتماعی کوتاهتر شروع کنند و فرصتهایی را برای بازیابی انرژی در نظر بگیرند. برای کمک به مدیریت موقعیتهای اجتماعی، دکتر آیراپتیان استراتژیهای مقابلهای زیر را توصیه میکند:
-
روی گوش دادن تمرکز کنید:
تمرکز بر شنیدن به جای صحبت کردن مقداری از فشار موقعیتهای اجتماعی را کاهش میدهد. با تمرکز بر آنچه دیگران میگویند، میتوانید بدون تجربۀ استرس در مرکز توجه بودن، مکالمات معنادار و مؤثری داشته باشید.
- تمرین تکنیکهای آرامسازی:
با استفاده از تکنیکهای آرامسازی مانند تنفس عمیق، آرامسازی تدریجی عضلات یا مدیتیشن ذهنآگاهی، احساسات اضطراب اجتماعی. خود را کاهش دهید یا مدیریت کنید.
-
تعیین انتظارات واقعبینانه:
دربارۀ تعاملات اجتماعی از خودتان انتشظارات واقعبینانهای داشته باشید تا از ایجاد اضطراب جلوگیری شود. درک اینکه اشکالی ندارد زودتر از بقیه یک رویداد را ترک کنید یا لازم نیست در همۀ مکالمات شرکت کنید، فشار روی شما را کاهش میدهد و به مدیریت اضطرابتان کمک میکند.
-
بازیابی انرژی:
پس از یک دورهمی یا محفل اجتماعی، زمانی برای تنها بودن را در برنامۀ خود بگنجانید تا بتوانید انرژی خود را بازیابی کنید.
درونگرای متفکر؛ خلاق، تحلیلی و خیالپرداز
درونگرایان متفکر دروننگر و خلاق هستند. این نوع از درونگرایان تخیلی بسیار قوی دارند و زمان زیادی را صرف خیالپردازی یا غرق شدن در افکار خود میکنند.
ولز توضیح میدهد: درونگرایان متفکر معمولاً از دید دیگران رویاپرداز دیده میشوند. آنها افرادی تحلیلی هستند که تواناییهای تفکر انتقادی، خلاقیت و همدلی با دیگران را از خود نشان میدهند.
این نوع درونگرایی ممکن است با تفاوتهایی در مغز مرتبط باشد. پژوهشها نشان میدهد که درونگرایان و برونگرایان در ساختار مغز خود تفاوتهایی دارند. یک مطالعۀ قدیمی نشان داد که درونگرایان مادۀ خاکستری ضخیمتری در قشر جلوی مغز دارند؛ ناحیهای از مغز که با تصمیمگیری و تفکر انتزاعی مرتبط است.
برخی علامتها که ممکن است نشان دهد شما یک فرد درونگرای متفکر هستید:
- به تحلیلهای عمیق و تفکر برانگیزعلاقه دارید
- بسیار تحلیلی و منطقی هستید
- توانایی تفکر مستقل دارید
- در حل مشکلات بهتنهایی مهارت دارید
- ارزش زیادی برای استقلال و خودمختاری خود قائل هستید
- به قضاوت شخصی خود اعتماد دارید
- به جزئیات توجه نشان میدهید
- میتوانید یزهایی را ببینید که از دید دیگران مخفی میماند
ویژگیهای تصمیمگیری درونگرایان متفکر
درونگرایان متفکر هنگام تصمیمگیری بسیار منطقی عمل میکنند. آنها دیدگاههای متعددی را در نظر میگیرند و مزایا و معایب هر گزینه را به دقت میسنجند. بااینحال، این تفکر عمیق گاهی میتواند مانند یک شمشیر دولبه عمل کند—آنها در تصمیمگیری با مشکل مواجه میشوند و بهطور مزمن دچار بیشفکری هستند؛ مشکلی که ممکن است تردید و اضطراب ایجاد کند.
ویژگیهای اجتماعی درونگرایان متفکر
در موقعیتهای اجتماعی، درونگرایان متفکر مکالمات تک به تک را ترجیح میدهند که به آنها اجازه میدهد به شکل عمیقتری در مورد موضوعات بحث کنند. ممکن است در ابتدا کمی کنارهگیر به نظر برسند، اما معمولاً وقتی افراد را بهتر میشناسند، شروع به باز شدن میکنند—بهخصوص اگر مکالمه اصیل، جالب و از نظر فکری تحریککننده باشد.
درونگرای بازدارنده؛ احتیاط قبل از عمل و صحبت
یکی از انواع درون گرایی، درونگرایی محتاطانه است که درونگرایی بازدارنده نیز نامیده میشوند، تمایل به سطوح بالاتری از بازداری رفتاری دارند. آنها نسبت به تهدیدات احتمالی هوشیارتر هستند و در حضور دیگران بسیار محتاط و ملاحظهکار عمل میکنند.
به بیان دیگر، این افراد برای برقراری ارتباط با افراد جدید زمان بیشتری نیاز دارند و معمولاً در موقعیتهای اجتماعی خود را کنترل میکنند و عقب نگه میدارند. آنها معمولاً تا زمانی که احساس راحتی بیشتری نکنند، وارد تعامل با دیگران نمیشوند.
برخی علامتها که ممکن است نشان دهد شما یک فرد درونگرای محتاط هستید:
- در تصمیمگیری بسیار محتاطانه عمل میکنید
- قبل از صحبت یا عمل کردن خیلی فکر میکنید
- در موقعیتهای اجتماعی به زمان نیاز دارید تا گرم بگیرید
- روتین و برنامۀ منظم و قابل پیشبینی را ترجیح میدهید
- از رویدادهای ناگهانی و غیرقابل پیشبینی اجتناب میکنید
- عاشق برنامهریزی دقیق و از قبل هستید
- پاسخهایی فکرشده و سنجیده میدهید
- از تفکر درونی و تأمل لذت میبرید
- توجه زیادی به جزئیات دارید
- بعد از تعاملات اجتماعی به زمان زیادی برای تنها بودن نیاز دارید
درونگرایان محتاط در ابتدا محافظهکار و دستنیافتنی به نظر میرسند، اما وقتی احساس راحتی کنند و شما را بهتر بشناسند، بسیار خوشروتر و برونگراتر میشوند.
هنگام مواجهه با موقعیتهای اجتماعی، یک درونگرای محتاط با دقت عمل میکند. آنها ترجیح میدهند ابتدا مشاهدهگر باشند و بعد از سنجیدن موقعیت، وارد گفتگو و ارائه نظرات خود شوند. در نگاه اول ممکن است کمی سرد یا بیاعتنا به نظر برسند، اما در واقع شنوندههای عالی هستند و بر اساس مشاهدات خود تصمیماتی دقیق و حسابشده میگیرند.
تفاوت با کمرویی و اضطراب
گرچه همۀ درونگرایان لزوماً خجالتی یا مضطرب نیستند، پژوهشها نشان دادهاند افرادی که در کودکی بازداری رفتاری بالایی دارند، بیشتر در معرض اضطراب اجتماعی در بزرگسالی هستند.
ارتباطات برای درونگرایان محتاط
در ارتباطات، آنها گاهی ترجیح میدهند که از طریق نوشتار ارتباط داشته باشند با ارتباطشان غیرهمزمان باشد. به این ترتیب، مکالمات ناگهانی مثل تماسهای تلفنی ممکن است برایشان دلهرهآور باشد؛ زیرا زمانی برای راحت شدن و فکر کردن به پاسخها ندارند.
در عوض، پیامک و ایمیل را ترجیح میدهند چون فرصت دارند افکارشان را مرتب کنند و آنچه را که میخواهند بگویند، با دقت بیشتری بیان کنند.
به دلیل طبیعت محافظهکارشان، رفتار درونگرایان محتاط گاهی غیردوستانه یا بیعلاقه به نظر میرسد. این سوءتفاهمها گاهی باعث از دست رفتن فرصتها میشود و ممکن است فشار بیشتری برای برونگراتر عمل کردن بر آنها وارد کند.
نکاتی برای درونگرایان محتاط
راهکارهایی که میتواند به آنها در غلبه بر این چالشها کمک کند عبارتند از:
- تعیین اهداف کوچک
- قرار گرفتن تدریجی در معرض موقعیتهای اجتماعی جدید
- تمرین شروع گفتگوهای کوتاه
ولز پیشنهاد میکند: درونگرایان محتاط میتوانند با پرورش خودشفقتی و کنجکاوی مشاهدهگر درونیشان بر چالشهای شخصیتی خود غلبه کنند
برای هر درونگرای محتاطی که میخواهد دوستیهای جدیدی ایجاد کند، ولز توصیه میکند:
در رویدادهای اجتماعی مرزهایی را برای خود تعیین کنید و برای جلوگیری از حالت تهاجمی یا سرزنشآمیز و همچنین بیان شفاف و صادقانۀ احساسات میتواند بسیار کمککننده باشد.
نوع درون گرایی خود را بشناسید
چطور میتوانید نوع درونگرایی خود را بشناسید، از نقاط قوتتان بیشترین بهره را ببرید و با چالشهایتان کنار بیایید؟ اولین گام این است که تشخیص دهید کدام نوع درونگرایی شما را بهتر توصیف میکند.
برای اینکه نوع درون گرایی خود را مشخص کنید، از خود بپرسید:
- آیا ترجیح میدهید با گروههای کوچک وقت بگذرانید؟ (پس ممکن است یک درونگرای اجتماعی باشید).
- آیا در موقعیتهای اجتماعی احساس اضطراب میکنید و تعاملاتتان را بیش از حد تحلیل میکنید؟ (پس ممکن است یک درونگرای مضطرب باشید).
- آیا زمان زیادی را به خیالپردازی یا تحلیل اطلاعات میگذرانید؟ (پس ممکن است یک درونگرای متفکر باشید).
- آیا به آرامی به موقعیتهای اجتماعی نزدیک میشوید و برای احساس راحتی به زمان نیاز دارید؟ (پس ممکن است یک درونگرای محتاط باشید).
زمانی که درون گرایی خود را شناختید، میتوانید فرآیند خودپذیری را آغاز کرده و در مسیر رشد فردی قدم بردارید.
خودپذیری را تمرین کنید
درونگرایی یک نقص نیست. این فقط در مورد نحوۀ تعامل و تجربۀ شما از جهان است. بنابراین یادگیری پذیرش شخصیت خود و در آغوش گرفتن نقاط قوتتان میتواند به شما کمک کند تا نه تنها از درونگرایی خود آسیب نبینید بلکه بتوانید از آن در جهت رسیدن به اهداف خود بهره ببرید.
مرزهای خود را تعیین کنید
مهم نیست که از کدام نوع درونگرایی باشید، شما به زمان برای تنها بودن نیاز دارید تا انرژیتان را بازیابی کنید. تعیین مرزها به شما کمک میکند تا از زمانتان محافظت کنید و مطمئن شوید که وقت کافی برای احساس آرامش و تجدید قوا دارید.
چیزهای جدید را امتحان کنید
بسته به نوع درونگراییتان، ممکن است تجربههای جدید برایتان چالشبرانگیز باشد. نکتۀ کلیدی این است که خود را به تدریج در معرض موقعیتهای اجتماعی جدید قرار دهید و با سرعت مناسب خود پیش بروید. به خودتان زمان بدهید تا در این موقعیتها گرم بگیرید و بتوانید احساس اعتماد به نفس و راحتی بیشتری داشته باشید.
به احساسات و رفتارهای خود توجه کنید
شروع کنید به توجه به احساسی که در موقعیتهای مختلف اجتماعی دارید. به سطح انرژی خود، جاهایی که در آنها احساس آسودگی بیشتری میکنید و محیطهایی که در آنها شکوفا میشوید توجه کنید. تمام این موارد میتواند سرنخهایی در مورد آنچه برای موفقیت در موقعیتهای اجتماعی نیاز دارید، در اختیار شما بگذارد.
در همین ارتباط: از برون گرایی تا روان رنجوری: راهنمای جامع پنج ویژگی اصلی شخصیت